LÄHELLÄ VILJELTYJÄ MAUKKAITA VIHANNEKSIA

KURKKU:

lat:Cucumis sativus on lajike joka kuuluu kurkkukasvien ryhmään, kuten esimerkiksi meloni ja kurpitsa. Nimellä tarkoitetaan sekä kasvia että hedelmää.

Kurkun arvioidaan olevan alunperin kotoisin Intiasta.

Tämä elintarvike sisältää hyvin vähän kaloreita ja hiilihydraatteja, mutta reilusti kuituja sekä A-, B-, C- ja E-vitamiinia.

97% kurkusta on vettä ja 100 grammassa kurkkua on vain 13 kaloria.

Kurkku on myös hyvä mineraalien lähde ja sisältää paljon kaliumia, rautaa, kalsiumia, fosforia och magnesiumia.

Kurkku säilyy parhaiten 10–12 asteessa tai huoneenlämmössä.

Kurkku on kylmän arka ja jääkaapissa säilyttäminen heikentää sen makua.

Kurkku on valmis poimittavaksi 250-400 gramman kokoisena.

Sopimusviljelijämme viljelevät seuraavia lajikkeita:

  • Cadence
  • Imea
  • Eminentia
  • Prolog
  • Tirolo

 

 

TOMAATTI:

lat:Solanum lycopersicum on perunakasvi, jonka hedelmä on syötävä. Kasviopillisesti hedelmät luokitellaan marjoiksi. Kasvi on peräisin Perusta.

Tomaatit sisältävät suuria määriä betakarotiini lykopeenia ja luteinia, joita veriplasma sisältää. Lykopeeni antaa tomaateille sen punaisen värin.

Lykopeeni on voimakas antioksidantti ja lisäksi sitä, kuten muitakin karotenoideja on tutkittu lääketieteessä niiden sydäntauteja, astmaa ja syöpää ehkäisevien vaikutusten vuoksi.

Luteinilla on ominaisuuksia jotka voivat suojata tiettyjä silmäsairauksia ja rappenemista vastaan.

Tomaatti on erinomainen vitamiinien ja ravinneaineiden lähde, sisältäen mm. C-, A- ja K-vitamiinia sekä folaattia.

Tomaatit maistuvat parhaimmillaan tuoreena salaateissa, lisukkeissa ja voileivän päällä, mutta sopivat hyvin myös lämpimiin ruokiin ja kastikkeisiin.

Tomaattien lykopeeni määrän on todettu olevan suurempi lämmityksen jälkeen.

Tomaatteja suositellaan säilytettäväksi 12-14 asteessa tai huoneenlämmössä, jotta niiden maku säilyy parhaimmillaan.

Säilytys jääkaapissa heikentää niiden makua.

Tavallinen pyöreä tomaatti on kooltaan 80-130 g.

Sopimusviljelijämme viljelevät seuraavia lajikkeita:

  • Encore
  • Merlice
  • Audiance
  • Millandro
  • Gustino
  • Gizmo
  • Arvento

Kaikki soveltuvat sekä ruoanlaittoon että sellaisenaan syötäväksi.

 

ERIKOISTOMAATIT:

Erikoistomaatteihin kuuluvat helmitomaatit, kirsikkatomaatit ja luumutomaatit. Näiden lajikkeiden ominaisuudet ovat samankaltaiset kuin tavallisen tomaatin ja ne maistuvat tuoreina selaisenaan, välipalana, salaateissa, grillattuna ja erilaisissa lisukkeissa.

Säilytys kuten tavallisilla tomaateilla 12-14 asteessa tai huoneenlämmössä, jotta maku säilyy hyvänä.

Kirsikka- ja helmitomaatit ovat kooltaan 10-20 g. Punaiset luumutomaatit 90‐95 g.

Sopimusviljelijämme viljelevät seuraavia lajikkeita:

Helmitomaatti:

  • Sweetelle
  • Pareso
  • Babeno

Kirsikkatomaatti:

  • Conchita

Luumutomaatti:

  • Conqueror

 

 

PAPRIKA:

Paprika on espanjalaisen pippurin alalajike lat.Capsicum annum.

Paprika on peräisin Meksikosta, Keski-Amerikasta ja Etelä-Amerikan pohjoisalueilta.

Paprika kasvaa aina aluksi vihreänä ja muuttaa väriään kypsyessään keltaiseksi, oranssiksi tai punaiseksi.

Vihreissä paprikoissa on vähiten makeutta ja ne ovat hieman happamampia kuin punaiset, keltaiset ja oranssit paprikat.

Kypsien paprikoiden maku vaihtelee myös riippuen niiden kasvuolosuhteista, säilytyksestä ja käsittelystä korjuun jälkeen.

Makeimmat paprikat saadaan kun annetaan niiden kypsyä valmiiksi kasvissa, kun taas vihreänä korjattujen ja jälkikypsytettyjen paprikoiden maussa on vähemmän makeutta.

Punaisissa paprikoissa on vihreisiin verrattuna enemmän ravintoaineita ja ne sisältävät antioksidantti lykopeenia. Myös karoteenin ja C-vitamiinin määrä on moninkertainen verrattuna vihreisiin paprikoihin.

Paprikan voi syödä sellaisenaan, käyttää salaatissa tai koristeena ja se sopii erinomaisesti grillaukseen ja ruoanlaittoon.

Paprikat ovat kooltaan 160 – 200 g ja niiden paras säilytyslämpötila on 10 – 12 astetta. Paprikan voi myös esikeittää ja pakastaa.

Sopimusviljelijämme viljelevät seuraavia lajikkeita:

  • Viper
  • Yellow Mountain